onsdag 24. mars 2010

....OG SÅ VAR DET REVENS TUR

Fortsettelse fra forrige blog om ørn på rype : Denne gangen på rev. Kongeørn på åte er ikke lenger noe enestående i norsk naturfoto, men som Stian Holmen har filosofert over i sin blog spiller det faktisk ingen rolle. Uansett hvor mange som har tatt disse bildene før er det en fantastisk opplevelse å sitte i kamuflasjen og oppleve denne enestående flotte fuglen på nært hold !! Som sagt . Uka jeg hadde hos Ole Martin hadde flott fotovær = drittvær ! Snøstorm, øsregn og stiv kuling / liten storm. Helt ideelt !!....men jeg måtte faktisk vente lenge før jeg fikk den første ørna nedpå.

Nytt reveåte i regn og kuling

Regn går over til snø. Objektivet hadde store problemer.




Kongeørn nr 1 : Til tross for at åtet var snødd ned


Kongeørn nr 2 . En voksen fugl, med uvanlig mørk fjærdrakt. En utrolig vakker fugl ! Nysnøen har regna bort.

Reven fikk gjennomgå

Kamera-lyd !

Kongeørn nr 3 : en ungfugl med våt lugg. Ny våt snø på bakken.


Ungfuglen letter med medbrakt nistepakke

Så var det kråkens tur

Selv nøtteskrika skal ha sitt fra den etterhvert maltrakterte reven

Jordiske levninger av en rødrev

Når vinden legger seg er det dørgende stille i Flatanger i mars

mandag 22. mars 2010

EN TRIST HISTORIE OM EN DØD RYPES GRUFULLE SKJEBNE I FLATANGER

I år la jeg inn en hel uke hos Ole Martin i Flatanger, ...fra 7. til 13. mars. Dette kan kanskje virke som mange timer, all den tid man må være inne i kamuflasjen senest kl 06.00 om morgenen og blir henta ut igjen kl 18.00 på kvelden. Det skulle bli sånn ca 12 timer pr dag, men tida gikk så altfor fort !! Etter å ha hatt stabilt vintervær siden begynnelsen av desember, fikk jeg årets førtste drittvær : storm & stiv kuling, øsregn, lite lys, våt snø og regelrett snøstorm. Uansett ikke så galt, da direkte sol er verdens værste fotolys !.... men utstyret fikk virkelig kjørt seg. Slet med kondens, regn rett inn på objektivet og våt snø som frøys til is rett på linseglassene. Heftig !! Vi festa ei rype i et tre (antakelig verdens mest fotograferte furukvist ?) og kongeørna meldte seg etterhvert på. Fluktbildene av kongeørna var mulige å ta pga stormen og fuglens reduserte hastighet i lufta når den fløy mot vinden.

Takk til Ole Martin for hyggelig selskap og nok et flott opphold i Flatanger !!









Rypa fikk virkelig kjørt seg. Den var festet med ståltråd !!

Havørna meldte seg også på, men denne voksne fuglen var svært reservert og hadde respekt for den mindre kongeørna !!




Litt slitasje i åtet etterhvert !

...og de tause, harde fjella var eneste vitne til rypas skjebne.

søndag 14. mars 2010

"GAUPEJAKTA" !!!???


I hele mitt liv har jeg drømt om å få se ei vill gaupe, men for meg har det alltid stått som noe "uoppnåelig", sjeldne, sky og utilnærmelige som disse rovdyra er. I de siste par årene har jeg imidlertid registrert regelmessige gaupespor i "mitt område"og i vinter har vi tom. hatt spor av gaupe rundt huset vårt! Dette har jeg aldri opplevd før. En ubeskrivelig god følelse, og det slår meg at naturen har en utrolig evne til å ta seg opp igjen, selv etter grov og uforstandig mishandling over lang tid. Denne gode følelsen varte helt til natt til 1. februar i år. Da var nærområdet plutselig fullt av mannfolk med 4-hjulstrekkere, walkietalkie, truger, bikkjer og "gunnere". Hva sto på ??? Jo, gaupejakta hadde visst begynt !! Tenk at det i det hele tatt fremdeles er noe som heter "gaupejakta". I 2010 !! Gutta var tøffe i trynet, men det er da alvorlig talt ikke noen manndomsprøve å jage ei katte opp i et tre og skyte den fra bakken ?

Fellingskvota i 2010 var satt til 143 gauper på landsbasis!! Man må tilbake til 1878 for å finne høyere kvote, og kvotene settes av ROVVILTNEMDENE. Fra 2007 vedtok disse nemdene felling av 421 gauper i Norge, hele 87 fler enn faglig anbefalt. I vårt område var årets kvote på 3 dyr og disse ble skutt allerede første jaktdagen. Rovviltnemdene er politisk sammensatt og har ingen formell kompetanse på rovdyrforvaltning og i tillegg ignorerer nemdene i stor grad faglige anbefalinger. Leder for viltnemda i Hedmark uttaler :

"Rovviltnemdene er en lyttepost til folk ute i bygdene. Det ligger en kunnskap ute blant folk som skal tas hensyn til".

Jeg får nupper & utslett !!

Det er ikke lenger gaupespor i "min skog", og jeg er både trist og forbanna!! Hvilken glede kan jegere ha av å drepe disse dyra ? Hva tenker de ? I live kan dyra gi folk en opplevelse for livet bare v å bli sett, døde er de bare en makaber pynt i en eller annen peisestue. Gaupa gjør jo heller ingen skade, de høster kun noen rådyr i et område hvor folk klager over at rådyra spiser opp staudehagene deres og over at det er for mye flått i skogen. Hvorfor vil folk bare ha en del av naturen, og ikke hele pakka ? Hvorfor styres rovdyrforvaltningen FORTSATT av pelsjegere og "bygdedyr". Senterpartiet har i tillegg varslet betydelig skjerping i diskusjonen omkring rovdyrforvaltningen internt i den rød-grønne alliansen.

Hva er galt med Norge og nordmenn ??

Faen i helvete !!





For ordens skyld : Gaupa på bildene er selvsagt ikke vill !!