Verdens største katt med maksvekt på over 300 kg (!!), mytisk, utryddingstrua, vakker og potensielt livsfarlig. Det er kun ca 3500 ville tigre igjen i verden, ca 1400 av disse er i India som den bengalske populasajonen og ....bestanden skrupmer. Når Arnfinn Johansen foreslo at vi skulle ta en tur til India sammen ...før det var for seint, ...var jeg "easy prey". Arnfinn var i India også for et år siden og framsto som den "erfarne", og vi valgte å konsentrere oss om èt sted : Bandhavgarh National Park.
OK, ikke lett å være borte fra jobb i januar, men vi klarte å stable på beina èn arbeidsuke + to helger + to arbeidsdager fra tilstøtende uke. Med litt målrettet reising skulle dette gi netto 7 dgr i bushen. Akkurat slik gikk det ikke, vi fikk 12 timers venting på innenriksfly fra Dehli, ankom bushen et døgn senere enn planlagt og hadde på dette tidspunkt ikke sovet på nesten 35 timer. Da Arnfinn tilslutt sovna snorka`n som et pukkverk !!!
Bandhavgarh NP er ca 1200 km2 stor og består for en stor del av høy løvskog med tett undervegetasjon av bambus, sikten er minimal og å lete etter tiger virket litt håpløst. Jeg hadde på forhånd sagt til meg selv at jeg er kjempehappy dersom jeg ser èn tiger i løpet av uka vår. Jeg var imidlertid heldigere enn som så : første dagen så vi tiger 3 ganger !!
Vi bomma grovt på klimaet !! Selv om det ikke var behagelig å være i sola midt på dagen, var morgenene iskalde, 2 - 3 varmegrader og vi måtte kjøpe inn fleecejakker, lue og votter lokalt. I tillegg kom tåka og ødela noen dager for oss. Så ingen stripekatte på flere dager og jeg begynte å forstå hvor heldige vi hadde vært første dagen. Bortsett fra hjorteartene cheetal og sambar og langur-apene var det påfallende lite vilt å se.
Cheetal eller spotted deer som det står i bøkene er tallrik og viktigste matkilde for tigeren. Her i tåka. To morgener hadde vi rimfrost på bakken !!!
Sambar i tåka
Typisk dustroad i Bandhavgarh. Bambuskrattet står som en vegg langs veien. Ikke lett å finne tiger her. Metoden er å lytte etter varsellyder fra andre dyr, spesielt cheetal, sambarhjort og languraper, anta at dette gjelder en tiger, danne seg et bilde av hvor den beveger seg ut fra lydene og posisjonere jeepen der man antar at tigeren kan komme til å krysse veien. Ofte så vi tiger kun i et glimt før den forsvant igjen.
Bandhavgarh har nylig innført et nytt "roadsystem", der biler kun får være i parken mellom 06.30 og 11.00 og mellom 14.00 og 18.00. Maks antall kjøretøy er satt til 45 stk, dvs nr 46 kommer rett og slett ikke inn. Man får også tildelt en veisløyfe som man MÅ holde seg til, slik at opphopning av biler på èn plass unngås.
Bandhavgarh har også åpne gressletter der hjort beiter og tiger kan sees kryssende over.
To netter var tigeren i landsbyen og henta seg en ku, den ene gangen tom. inne i båsen i fjøset. Befolkningen lever av tigerturismen og rovdyrskader dekkes av staten. Vi så også tigerspor tett inntil lodgen.
Brown fishing owl
Mr & mrs Scoops owl
Langurene følger nøye med
Liten kar med mye lyd
Eksotisk rovfugl med eksotisk navn : Changeable eagle !!
Crested serpent eagle
Bushen er tett og skjuler mange hemmeligheter. Denne leoparden hadde lukta av tiger som nærmet seg bakfra og veien som måtte krysses foran oss. Han nølte lenge, men valgte til slutt å krysse veien framfor å risikere tigeren.
Over steingjerdet for å krysse veien.
Vi var forberdt, Arnfinn og jeg sto klare med våre 400 mm objektiv, og bildene raste gjennom D3s`ene. Lyden av digital mitraljøse !! Jeg rakk å ta ca 17 bilder, altså tok kryssinga av veien mindre enn to sekunder. Bildene er tatt på ISO 3200. Ikke støy å se. Fantastisk !!
Siste kvelden fikk vi denne store hanntigeren, riktignok på lang avstand, men HVILKET DYR !!!
India har halvparten av verdens ville tigre, men nasjonalparkene i India i størrelse er som fluelort på en låvedør. Arealmessig svært beskjedent. Til gjengjeld har de nå 1,2 milliarder mennesker, og krypskyting er et stort problem. Dette er ikke godt nytt for tiger`n.
Takk til Arnfinn for hyggelig reisefølge og en fantastisk opplevelse. Det blir nok arrangert en oppfølger om ikke så altfor lang tid, kjenner jeg klientellet rett.
Så spennende! Skal si dere fikk opplevd mange eksotiske dyrearter. Pussig kaldt om morgenen... Flott lesing og flotte bilder ;)
SvarSlettMvh Linda
Dette er bare kanon Tom!! Her har Du full pakke. Flott reiseskildring.Takk.Ole M
SvarSlettFlott tekst og helt EKSTREME bilder!Må vel være en av de beste bildeseriene jeg noen gang har sett.Må være fantastisk å være i et område med et slikt varierende og spennende dyreliv.
SvarSlettMvh.Halvor
Takk for en rapport fra turen, med mange fine bilder! Bra og gratis lesing på en søndagskveld. Imponert av tigeren, men også av alle de rare fugleartene du fikk med på kjøpet.
SvarSlettSpennende med India!
SvarSlettLeopardbildene var knallbra,flotte tigre!
Ser at dere brukte bil i parken, det er vel for tett vegetasjon i forhold til å bruke elefanter? Da kan en følge tigeren i terrenget.
Ser fram til oppfølgeren!!
For en flott og spennende opplevelse du fikk på denne turen til India, og god rapport og bilder du leverer fra turen her Tom..
SvarSlettTakk for titten....
mvh Ole Arne
For en fantastisk tur du har vært på, og du har sanket en rekke meget flotte bilder.
SvarSlettSkal kikke innom her igjen!
mvh Knut Børge
Hei Tom, her var det mye bra og godt lesestoff!! Vi må nok ned en tur til ja, slik at jeg også får noen tigere på tanken, øhhhh brikka mener jeg. Gleder meg til å høre mer når vi treffes i Sylteland snart.
SvarSlettMvh Bent
Hay, papps :) Kjempefine bilder, virkelig elsker apebildet!!
SvarSlettVil også bare si at nå går det ann å stemme!! Hehe, en liten oppfordring til deg og alle som leser bloggen din.
Gå inn på: http://snakk.klikk.no/magasiner/elle/default.aspx
Og stem på Thea Dyring!
Stor klem