lørdag 19. juni 2010

BECASSINE DOUBLE !!

Blogge midt sommeren ? Tja, kanskje ikke hvis ingen leser bloggen, men ...jeg klarer ikke å holde tilbake .. !

D3s, 600mm, ISO 3200, f 4,0, 1/250

D3s, 600 mm, ISO 1600, f 4,0, 1/250

Dobbeltbekkasin er for meg et sjeldent og kort glimt av fugl i flukt på vår- og høsttrekket i Syd Norge. Gjennom Terje Kolaas (kolaas@dintur.no) fikk jeg anledning til å oppleve dobbeltbekkasin-spill på ei fjellmyr i Nord Trøndelag... og hvilken natt det ble rundt ca 1. juni !

Bekkasin kommer av det franske Becasse som betyr langt nebb, dobbeltbekkasin blir derved Becassine double (dobbelt så langt nebb). Fuglen var opprinnelig utbredt over hele Norge med en nordlig og en sørlig stamme. Den sørlige stammen er nå praktisk talt utryddet (!) pga stort jaktpress (lett å skyte i flukt) og tap av leveområder. Ornitologen TB Barth forteller om jakta v Øyern rundt 1900 der to mann skjøt 60 db på èn dag. I Norge er db derfor blitt en ren fjellfugl (den nordlige stammen) som hekker fra Dovre og nordover. Nok en trist historie.

Bekkasinspill er som fuglen selv : v første erfaring smått og spinkelt, men når man studerer adferden er det likevel som en blanding av tiur og orrhane, og mest intenst midt på (svarte) natta. Under selve spillet er db påfallende lite sky, det passerte en reinflokk over spillmyra på natta uten at fuglene lot seg affisere av dette, og jeg kunne faktisk tre objektivet ut og inn av teltets åpne luker uten å skremme fuglene. Terje Kolaas (som har tatt hovedfag på db !!!!!) forteller at fuglen er svært selektiv på valg av spillplass, med krav om spesielle vegetasjonssamfunn med høy pH i grunnen, og han kan derfor faktisk lokalisere spillplasser v kyndig tolking av vegetasjonskart (fett Terje !!).

En av mine favoritter : D3s, 600 mm,ISO 1600, f 4,0, 1/250

D3s, 600 mm, ISO 1600, f 4,0, 1/800

Et underlig skue rett forfra !! D3s, 600 mm, ISO 3200, F 4,0, 1/400

D3s, 600 mm, ISO 1600, f 4,0, 1/400

D3s, 600 mm, ISO 1600, f 4,0, 1/ 1000

D3s, 600 mm, ISO 10 000 (!), f 4,0, 1/250

Terje etterlot meg i et Doghouse på en skrånende grasmyr med innslag av vier og dvergbjørk. Gresset var høyt og fuglen liten. Jeg ble fortalt at fuglen primært spiller om natta og at det bare var å skru opp ISO`en på D3s`n. Jeg var imidlertid heldig og fikk fint lys både på kvelden og sent på natta / morgenen, ...men natta ble jævlig KALD. Sittende i en campingstol i den våte myra med vann opp på foten i 10 timer. Brrrr. Frost og mangel på søvn ble raskt glemt når lyset kom tilbake på morgenkvisten. Voldsom aktivitet på alle sider av teltet. Jeg konsentrerte meg om den siden av teltet som var mot det skrånende terrenget. Jeg fikk da lavt standpunkt med bilder ned i øyehøyde på fuglene.

Det ble nesten 45 timer uten søvn og neste ettermiddag sovna jeg dessverre "på post" foran et spurveuglereir !! Takk til Terje for fin guiding og hyggelig selskap. Det blir ikke siste gangen, håper jeg.

Morgenstrekk : D3s, 600 mm, ISO 1600, f 4,0, 1/800

I et mer komtemplativt øyeblikk : D3s, 600 mm, ISO 3200, f 4,0, 1/320

Spillbilder til tross, dette synes jeg selv ble rett og slett vakkert !! D3s, 600 mm, ISO 1600, f 4,0, 1/200

Utsikt fra kamuflasjen om kvelden, før kulda kom krypende : D3, 200 mm, ISO 500, F4,0, 1/125

8 kommentarer:

  1. Skal si du har fått lønn for strevet! Kanonfine bilder, noe av det beste jeg har sett av arten faktisk. Særlig de med brun lyng og slett bakgrunn er pene. 10 000 ISO?! Ser jo bra ut i den størrelsen i alle fall! Har du brukt støyfjerningsprogramvare her?

    SvarSlett
  2. Hei Tom-

    Jeg lurte på om du kom til å legge ut noen bilder på bloggen eller om du hodt dem for deg selv. Ser du var mer heldig med morgenlyset enn Kjell-Erik og jeg var. Enig med deg, en erfaring jeg ikke ville vært foruten!

    Når kommer bildene fra Spurvugla?

    Kåre

    SvarSlett
  3. kjempefine bilder og veldig godt skrevet synes jeg, kjenner meg godt igjen fra mitt besøk der i fjor! Du har vært heldig med lyset også . det gir ekstra gode bilder selvsagt. Kjempe!

    Terje fortjener også skryt forresten. Selv om han selv er en ivrig og dyktig fotograf, tar han aldri bilder selv når han er guide (i motsetning til mange andre). som guide er han 100% dedikert kundene og det er slik det skal være!

    SvarSlett
  4. Fantastiska bilder och vilken fin upplevelse du varit med om. Tack för att du delar med dig av detta !
    Väldigt fin text dessutom. ISO 10000 låter ju helt galet, skulle aldrig min canon klara.

    SvarSlett
  5. Wow, what a lof of superb pics from this nice guy! Greetings from Luzia.

    SvarSlett
  6. Nydelige bilder av en fugl jeg ennå har til gode å oppleve. Må ha vært en fantastisk opplevelse tross kulda. Etter å ha sett disse bildene blir det nok snart en tur. To detaljspørsmål - kan du avsløre hvilke vegetasjonssamfunn den foretrekker? Og vet du hvor lenge utover i juni den spiller?

    SvarSlett
  7. Espen : støyfjerning ? Kun noisereduction i Photoshop CS4
    Trond : Vegatasjonssamfunn ? Vet ikke. Prøv en mail til Terje Kolaas (mailadresse i bloggen) (han har hovedfag på db !!!!)
    Når : Iht litteraturen (Haftorn) dabber det av utover i slutten av juni. Rundt St Hans er det normalt bortimot slutt. Igjen : Terje Kolaas er mannen.

    Tusen takk til alle for hyggelige kommentarer. Slikt hjelper på humøret !!

    Tom

    SvarSlett
  8. hei.flotte bilder.eg va på jakt etter bilder etter denne arten fordi eg fant en som eg tror har hatt et uheldig møte med en strømledning på fløyen i bergen, nærmere bestemt aasebu ved lysløypen. Stjerten stakk ut av snøen og da trodde eg først det var en rype.eg plukket den opp og tok den med meg og begravde den i barnehagen.
    Jostein Berg

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.