tirsdag 3. august 2010

LAVE MAKRELLTERNER

D3s, 600 mm, f5,6, 1/6400, ISO 1600, -0,33
Barndomshjemmet mitt var fullt av bøker og mange av disse var om dyrliv og natur. Jeg husker jeg stirret nesten hull i sidene med de mange svarthvitt bildene og de få fargeoppslagene (med ensidig trykk). Dette var store saker for meg ! Det er rart hvordan slike barndomsinntrykk brenner seg fast i hukommelsen. Bildene sitter femdeles i hodet mitt. I hyllene var det også mange kunstbøker og en bok som gjorde stort inntrykk på meg som guttunge var en utgivelse av den norske kunstneren Ridley Borchgrevink med blyant- og pennetegninger av dyr. RB var en fantastisk tegner. I boka "Dyretegninger" fra 1942 (!) finnes en rekke tegninger av terner i grasiøse "ternepositurer". Jeg har fremdeles boka, en slitt sak med gulnede sider som lukter gammelt papir. En skatt av en bok ! Kanskje var dette medvirkende til at jeg har fått et slikt intenst forhold til makrellterna ? I tillegg kommer jo også det enkle faktum at makrellterna er selve symbolet på alle de gode minnene om skjærgårdsomrene på Østlandet som jeg vokst opp med. Ikke rart at makrellterna er min "favorittfugl" !!
Litt folkeopplysning : Forskjellen på rødnebbterne og makrellterne er i tillegg til makrellternas svart nebbspiss er (bla) at makrellterna er lengre !, har lengre bein og lengre vinger enn rødnebbterna (vingene på rødnebbterna er kortere enn halefjæra når fuglen sitter "sammenslått".... men det visst du selvfølgelig fra før.
Bildene er alle tatt i Bundefjorden og med ett unntak, fra flytende kamuflasje (fotomobåten Dyring Duck I). Terna i spiret er tatt i toppen av uthuset vårt fra takterrassen (over en kald Campari). Ternebildene minner meg om tegningene til Ridley Borchgrevink ! Vakre fugler.
D3s, 600 mm, f5,6, 1/6400, ISO 800, -0,33

D3s, 600 mm, f5,6, 1/6400, ISO 800, -0,33

D3s, 600 mm, f4,0, 1/800, ISO 500

D3s, 600 mm, f4,0, 1/1000, ISO 500.

D3s, 600 mm, f4,0, 1/1250, ISO 500.

D3s, 600 mm, f4,0, 1/1250, ISO 500.

I takspiret på uthuset : D3, 600 mm, f11,0, 1/500, ISO 800.

Fra første prøvekjøring av Dyring Duck I. Steinen på dekket skal veie omtrent like mye som kamera og objektiv. Avhengig av bevegelsene i vannet (bølger) varierer jeg isoportykkelsen mellom 2 og 5 cm. Stativhode har jeg droppa, det bygger for mye i høyden. Bøylenene er "elektrikerrør" i tynn plast

*

Forøvrig har jeg hatt et kjempeflott ørneopphold med Norway Nature i Flatanger i juli. Jobber med bildene nå og gleder meg til å blogge noen av disse.

7 kommentarer:

  1. Kreativ og spennende farkost som sikkert vi gi mange fine opplevelser kanskje du skulle prøvd den på havørna og vis det ikke er for mye arbeid å frakte den.... Ville sikkert gitt fine resultater på flat hav.
    Av bildene så likte jeg den"felespillende"makrellterna!

    Mvh Rune

    SvarSlett
  2. Igjen demonstrerer du den perfekt lavvinkel på flyttbare fotoskjulet ditt.
    Du må kanskje ta deg en tur til Flatanger snart :) Flotte ternebilder du har fått her.
    Liker best den 4. og 5. fra toppen.
    Venter spent på ørnebildene.

    mvh
    Duy

    SvarSlett
  3. Härliga bilder på denna fina fågel. Fin text du skrivit om barndomsminnen och upplevelser som kan sammanbindas med denna fågel (Fisktärna på svenska). Har själv försökt under sommaren att men inte alls lyckats så bra som du här, men skall ändå lägga ut några bilder efter vart.
    Ser fram emot örnbilderna från Flatanger!
    Ha en fortsatt fin sommar med många naturupplevelser, gärna över en campari !

    SvarSlett
  4. Mange flotte bilder av ternen!
    Bildene 2,3,5 og 6 var artige!:)

    SvarSlett
  5. Fjærpussbildet er irriterende bra!

    Verd å merke seg hvordan en stor, lys himmel gir store og fine reflekser i øynene. Folk som tror at blits kan gi nødvendig "catchlight" burde se nærmere på disse bildene.

    Min grunn til å droppe stativhodet i tilsvarende farkost var for øvrig ikke høyden, men problemet med bølger. Det skal være nærmest blikk stille før man har kontroll på fotgraferingen med kameraet fast i flåten.

    (Se http://knutsverrehorn.blogspot.com/2010/05/slik-spaserer-du-inn-pa-fotohold-av-en.html )

    Hva slags drakt bruker du her?

    SvarSlett
  6. Pussebilde nummer to er driitbra, pappa!

    SvarSlett
  7. Hejsan
    Har läst igenom din blogg och finner den mycket intressant.Många bra och spännande bilder, kul med ditt flytande gömsle som ger fina möjligheter.

    Mvh
    Lars-Göran Abrahamsson

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.