søndag 5. desember 2010

SELSOMME OPPLEVELSER I DONNA NOOK

Donna Nook er et langgrunt område, og på fjære sjø er det flere km å gå ut til vannet. Her er det også STOR forskjell på flo og fjære og det er lurt å ha kontroll på tidevannstabellen. Kombinert med tåke eller tett snøvær (som vi fikk) kan dette være litt krevende

Havert har som art 3 hovedutbredelser : Norskekysten langs Trøndelag & Helgeland (praktisk talt for 50 år siden), Østersjøen og de Britiske øyer. Selen er normalt en einstøing, men i yngle- og parringstida (okt-nov) oppstår enkelte steder større kolonier...som kan eksistere på samme plassen i århundeder. Donna Nook på østkydten av England er en slik koloni og utgjør tyngdepkt i den britiske populasjonen. På det meste kan kolonien telle opptil 2500 dyr. Området er en diger sandbanke som brukes av RAF som øvingsområde (selene bryr seg visst ikke om dèt), og er derfor kun åpnet for ferdsel i helgene.

Haverten er en STOR sel, hannene kan veie over 300 kg, og i parringstida, som oppstår rett etter fødselsperioden, utkjemper hannene ofte durabelige kamper om damene....og det kan gå ganske hardt for seg. De store eldre hannene utvikler lange snutepartier og har blødende sår i hals & nakke etter slossingen. Gamlingene kan være ganske biske og beveger seg overraskende (og skremmende!!) raskt på land. De opptrådte ikke aggressivt mot mennesker, men vi hadde likevel "øyner i nakken" når vi beveget oss blant selene.

To hanner braker sammen i kamp om parringsvillige damer
De dominante hannene har ofte blodige spor i hals og nakke etter kampene

Det er stor fargevariasjon blant selene, her sees også tydelig fysiologisk forskjell på hunn- og hanndyr

Denne karen har sloss hardt for det han vil ha ...og er her i ferd med å "innta premien"

Vi har vel alle følt det slik...etterpå ??

Sex on the beach. Her et yngre par. Kanskje tom første gangen ??

Mye barter

"Thormod hadde Beate på ryggen i sanden og følte at dette ville gå hans vei. Det eneste var at han ikke stolte helt på den jævla fotografen som ikke ville gå, ....så selv med tunga langt ned i halsen på Beate slapp han aldri fotografen ut av synet."
Ung sel i vill galopp !!

Ungene har hvit pels fra fødselen av og beholder denne i 3-4 uker før den (heldigvis) faller av. Pels fra "kvitunger" (perverst !!) skulle helst tas fra 2 uker gml unger. Ungen er mager uten spekk v fødselen, men legger på seg 2 kg i døgnet mens den dier.

Donna Nook morgenen søndag 28. nov 2010 !!


Terje Sylte & jeg hadde en flott opplevelse i Donna Nook, selene var ofte skremmende kjappe og brutale mot hverandre, men likevel ikke så skremmende som biltrafikken, med 10 cm nysnø, såpeglatte veier og sommerdekk på leiebilen ! Terje kommer heller neppe til å glemme da jeg v en feil klemte bilen gjennom en 500 m lang fotgjengertunnel i London v. Heathrow !! Rock`n`roll !!!

10 kommentarer:

 1. Takk for en kjempetur.Du har helt rett i at jeg aldri vil glemme turen gjennom fotgjengertunnelen Det ble turens høydare :-)

  Terje

  SvarSlett
 2. Artig at du har med bilder av fotografene også. De tre bildene av Terje viser jo at dere virkelig har måttet slite for disse bildene. Bilde to og fire er mine favoritter.

  SvarSlett
 3. Veldig gode bilder, Tom! Liker mangfoldet du presenterer, men det er såklart noen som treffer litt ekstra godt. Disse fremkaller både latter, fascinasjon og en anelse respekt for disse dyrene... Både blikket fra Thormod og uttrykket hos gamlingen i paret over er fantastisk! Hihi..

  Jeg synes også bildet av Terje med lua på snei er lekkert :)

  SvarSlett
 4. Veldig bra bilder som vanlig, Tom! Jeg skjønner at de sloss, men det ser jo egentlig mer ut som de flirer og ler og leker der i bølgene, særlig på bilde 2!

  SvarSlett
 5. Kjemperapport Tom, og jeg fryder meg over historien rundt turen. Fine bilder er det også Men den kjøreturen skulle jeg gjerne ha opplevd.

  Hilsen Kjartan

  SvarSlett
 6. ååå så storartet også textuelt om thormod og beate, samt tur-info og tillegg om biltur m.v...;-)og herrejesus for noen bilder - igjen!!!
  klem fra trudy

  SvarSlett
 7. Woow, fantastic shots!!!

  Frank, Barcelona

  http://balapertotarreu.blogspot.com

  SvarSlett
 8. Hei
  Flotte bilder.
  Likte godt siste bildet, en havert med kamera, er det en kryssing mon tro:)
  Takk for du deler bildene med oss.

  Geir Jartveit
  bgfotografer.blogspot.com

  SvarSlett
 9. For en fart og tempo du holder på Tom.
  Umulig for meg å føle din fotspor :) Mange flotte versjoner som er mine favoritter.

  mvh duy

  SvarSlett