fredag 13. juli 2012

FLUKTBILDER AV FISKEØRN / FLIGHT-SHOTS OF OSPREY

D3s, 600 4,0, f6,3, 1/1600, ISO 1600

Fluktbilder av fiskeørn er tatt i Vaala, Finland i siste del av juni i år. Jeg tilbrakte drøye 24 timer i svært luftige "Osprey Hotel" i innflyvingsruta til reir og utkikksgrein. Jeg garanterer etikken i situasjonen !!!

English : Flight-shots of osprey are taken in Finland by the end of June this year. Thanks to Eero Kemilä for great help.

D3s, 600 4,0, f5,0, 1/2000, ISO 1600

 D3s, 600 4,0, f5,6, 1/1600, ISO 1250

 D3s, 600 4,0, f4,0, 1/2000, ISO 1600

 D3s, 600 4,0, f4,0, 1/2000, ISO 1600

 D3s, 600 4,0, f4,0, 1/2000, ISO 1600

 D3s, 600 4,0, f4,0, 1/1600, ISO 1600

 D3s, 200-400 4,0, 400 mm, f4,0, 1/1600, ISO 1600

 D3s, 200-400 4,0, 400 mm, f4,0, 1/1000, ISO 1600

D3s, 200-400 4,0, 400 mm, 1/2000, ISO 1600

19 kommentarer:

 1. En flott serie av den vakre fiskeørna. Velger meg nr 7, 12 og 13 der de to siste egentlig tiltrekker meg mest.
  Ellers henger jeg meg litt opp i replikken om at du garanterer for etikken under opptakene. Det er jeg helt sikker på at du kan stå inne for. Likevel synes jeg dette er et ineteressant poeng. Det er jo en generell rynking på nesa når det gjelder reirbilder, da spesiellt hva rovfugl angår. Det er klart at når dette gjøres riktig vil det være problemfritt. Jeg har sett eksempler på reirfotografering uten bruk av kamuflasje!
  Flisa i fingeren her er etter min mening hvor skal grensen settes. Og hvem skal sette den. Mener å huske et gullbilde i Villmarksliv for en tid tilbake fra reiret til en noe utsatt art (husker ikke helt) der redaksjonen forsvarte at nettop det bildet var akseptabelt fordi osv...

  Ble litt lang kommentar men synes det er en interessant problemstilling.

  SvarSlett
 2. Hadde vært greit med en litt mer utfyllende kommentar fra TD angående opplegget i Finland for å kunne konkludere med om dette er akseptabelt. Her bør vi naturfotografer være særdeles strenge med oss selv. Vi har et særlig ansvar mht. naturen vi skal dokumentere.Forøvrig enestående kvalitet på bildene, som vanlig fra deg:)

  SvarSlett
 3. I am shocked!!!.. What a beautiful pictures!!!.. Great shots Tom!!!.. Superb.. Liebe gruss.. :-)))
  Ana

  SvarSlett
 4. Mycket fina bilder du fick på Fiskgjusen Tom!!!
  Det måste varit ett fantastiskt dygn du fick vara med om i Vaala.
  Må väl / Kenny

  SvarSlett
 5. Fantastiske bilder av fiskeørn i flukt! Praktfullt! Antar de er tatt fra skjul, som fuglene er vant til, så de ble nok ikke forstyrret.
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 6. Til Torbjørn & Robin : Jeg er selvsagt enig i synspkt på reirbilder & rovfugl, jeg sier ikke at jeg ikke gjør det fra tid til annen, men at den som ev gjør dette har et STORT ansvar !! I dette tilfellet er det en kamuflasje som har stått i like mange år som reiret og som er bygget / vedlikeholdt på vinterstid når fuglene er borte. Jeg har vært her i flere sesonger på rad. Fiskeørnparet er vant til den begrensede aktiviteten dette medfører. Kamuen benyttes BARE i perioden når ungene er store nok til å tåle det og under værforhold som ikke medfører ekstrem påvirkning for kyllingene. Forøvrig : selvfølgelig ingen trafikk inn / ut uten "følgeperson".

  Har forøvrig fjernet de 3 siste bildene i serien.... som ikke var fluktbilder.

  Hyggelig at dere likte bildene !

  mvh Tom

  SvarSlett
 7. Jeg kommenterte ikke denne bildeserien spesiellt men problemstillingen generellt. Det gjelder jo ikke bare rovfugl. Strengt tatt gjelder det vel egentlig ikke bare fotografering ved reir? Selv blogget jeg nylig reirbilder av hvitryggspett. Den er jo rødlista! Mitt poeng var, hvor går grensa?

  SvarSlett
 8. Utrolig flotte bilder Tom. Enig i at vi tar opp dette med reirfotografering. Tror helt sikkert at dette er ok og at Du sier det klart- dette er ved reir, gjør at vi kan vurdere det ut ifra det. Vi vet jo at fuglebilder fra reir ikke er akseptert i Norge.Men hvor går grensa? Er det ok med Flaggspett og ikke ok med Fiskeørn? Har selv hatt med meg folk til Sverige på Lappugle. Har også sett slaktet av bilder der Lappugla er på redet mens ved å snu kameraet 20grader så er det et ordentlig villmarksbilde med hannfuglen med mus i munnen.
  Men jeg hadde en bismak ved å være på plassen der det skjedde. Men jeg vet at Du ikke gjør noe som kan skade fugler Tom men det er så mange andre der ute!! Ole M

  SvarSlett
 9. Bra at det diskuteres etikk! Det er nok ikke alle naturfotografene som tenker like mye på det når de raser rundt. Men vi har alle svin på skogen når det gjelder det å forstyrre. Jeg tror at dersom man er snill med dyrelivet, så får man lønn i form av knallbilder :O)

  Slik det fremstilles her er jeg ikke i tvil om at hensynet til fuglene kom først. Du har da også en god serie som viser naturlig adferd. Om jeg skal velge meg en favoritt, så blir det nok nr. 5

  SvarSlett
 10. Hei Tom

  Når en fotografere rovfugl ved reir så er måten de har valgt å gjøre det på til etterfølgelse hvor fuglene blir satt før profiten.

  Når det gjelder"forstyrrelse"av rovfugler/ugler så syns jeg etikken stram hos de fleste fotografer og blant publikum som betrakter bildene men jeg syns den er ganske fraværende når det gjelder endel av de andre fugle/dyrebildene som en ser på enkelte blogger og andre fotosider om hvor og hvordan de er tatt.

  Gode bilder får en ikke uten at en har gjort alt rett spørsmålet er hva man etterlater seg!

  Knall serie av fiskeørna og mange flotte innlegg under med ditto bilder.
  Vi prates sikkert til vinteren for en ny runde fotografering med forhåpentligvis mange av våre venner på utsiden,he,he.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 11. Takk for oppklarende ord fra deg Tom:)

  SvarSlett
 12. Vilka häftiga bilder! Den med aborre ser det ut att vara i klorna är ju för läcker, otroliga bilder då fångat när den flyger

  SvarSlett
 13. En fantastisk flott serie av en staselig og vakker fugl.
  Likte alle!!

  Ottar

  SvarSlett
 14. En fantastisk serie Tom !

  SvarSlett
 15. Herlige bilder fra deg igjen Tom!
  Generelt en viktig diskusjon som er oppe her!

  SvarSlett
 16. RÅ....wait for it....BRA!! Nyter synet av en fantastisk serie med naturfoto av fiskeørna.

  Knut Børge

  SvarSlett
 17. Ikke mye mer å si, Fantastisk opptak Tom.

  :) duy

  SvarSlett
 18. Fantastiske bilder av fiskeørn.

  SvarSlett
 19. Magnificent images, all with lovely backgrounds and displaying superb poses of the bird.

  SvarSlett