torsdag 29. september 2011

ORMESOMMER`N ER OVER

HUGGORM I SEPTEMBER : Jeg har hatt en fantastisk fin sommer med "kortreist wildlife photography"i området der jeg bor og har prøvd å "gå dypt" i lokal ormefauna i spennende biotoper i Akershus på grensa mellom Frogn og Nesodden. Jeg hatt en bratt læringskurve som "herpetolog" takket være min gode venn og nabo Paal Sørensen, og jo mer jeg lærer, jo mer betatt blir jeg av krypdyr. Noe av det mest fasinerende er at disse krypende rovdyra er der uten at vi ser dem, og at så mange likevel "får hetta" av bare å tenke på dem. Slangene er utrolig grasiøse og estetiske dyr (alle som har studert nakkeskjellene på en huggorm på nært hold være enig i dette !!), og samtidig også litt "farlige", huggormen krever selvfølgelig litt respekt, buormen forsvarer seg med lukta si (helt jævlig !!) og slettsnoken biter til blodet renner (men er ellers helt ufarlig). Selv om jeg vet at buormen og slettsnoken er ufarlige og  at huggormen kan løftes etter halen, har også jeg reflekser i meg som jeg må jobbe litt med noen ganger. Det gir meg et lite kick !

Nå er det slutt for i år, jeg håper mine krypende venner der ute fikser vinteren i som kommer. Det gjelder f.eks hannen på de to første bildene som ble fotografert i den bleke høstsola så seint som 16 september. Han har hatt nøyaktig samme soleplassen i hele sommer. Kanskje han dukker opp til våren igjen ?

Ormesøk i dette terrenget har forresten sin pris : etter siste tur plukket kameraten min og jeg tilsammen 6 flått på kroppen ..... og jeg er nå på penicillinkur.  

16. september, huggormhann :  D3s, 105 2,8, f11,0, 1/125, ISO 1600  

 16. sept : I stedet for å rømme fra meg kom denne typen rennende rett inn i kameraet
D3s, 105 2,8, f11,0, 1/125, ISO 1600

8. sept : Huggormhunn
D3s, 105 2,8, f11,0, 1/160, ISO 1600, fill in flash 

HUGGORM SOM TAR BYTTE : Jeg har tidligere i sommer blogga mange bilder av huggorm som svelger bytte, og har hevda at tror jeg er eksklusiv på dette motivet (!?) I sammenheng med en svært aktuell sak om etikk & naturfoto presiserer jeg nok en gang at bildene av huggorm som svelger er tatt under kontrollerte forhold !! Uansett : Jeg har jobba MYE for å få dette til, og har nå et ganske stort materiale. Bildene jeg viser i denne bloggen er tatt tidligere i sommer, men er ikke tidligere vist / blogga. Byttet på bildene er en stor skogmus, og prosedyren ved foring er beskrevet i blogg fra i sommer. Jeg har i tillegg til svelgingen forsøkt å dokumentere selve hugget. Man får ikke mange slike sjanser og dette er komplisert å få til. Bildet viser orm som hugger etter mus som bytte / mat (i motsetning til forsvar) , den har slynget gifttenne fram, de ligger innpakket i hudfolder ganske langt fram i kjeften, og hudfolden sees her utsplit idet gifttanna treffer musehodet. Skarphetsplanet i bildet treffer perfekt og bildet er tatt på 1/2000 sek .... og er likevel totalt uskarp. Denne dama er RASK !!! Skal jeg klare dette i framtida må det nok helt andre tekniske løsninger til.

 D3s, 105 2,8, f3,5, 1/2000, ISO 10 000

D3s, 105 2,8, f11,0, 1/100, -1,00, ISO 1600, fill in flash 

For å svelge byttet må ormen utvide kjevepartiet endel. Når byttets tykkeste del har passert kjevepartiet begynner ormen å vri underkjeven fram og tilbake for å få den "på plass" igjen.
D3s, 105 2,8, f11,0, 1/80, ISO1600    

 I tillegg til de to gifttennene i overkjeven har huggormen småtenner i kjevene både oppe og nede. Her sees tennene i underkjeven tydelig.
D3s, 105 2,8, f11,0, 1/80, ISO 1600

 D3s, 105 2,8, f11,0, 1/100, ISO 1600

D3s, 105 2,8, f11,0, 1/100, ISO 1600, fill in flash 

BUORM I VANN : Jeg har også blogget om buorm i vann tidligere i sommer. Jeg har tilbrake MYE tid i våtmarksbiotopene, hadde tenkt å bruke "fotomobåten" til dette (noen som husker fotomobåten ??), men dette ble altfor tungt og lite fleksibelt. Det ble til at jeg svømte / krabbet rundt i dykkerdrakt med kameraet på en isoporplate. Det hjelper også å ha en medhjelper på land. Bildene her er fra en økt med litt for lite lys, men med god uttelling ellers. Bildene er ikke blogget tidligere. 

 D3s, 200-400 /400 4,0, f4,0, 1/640, -1,67, ISO 2500

 Dette er et lite dyr, ei vannloppe sees såvidt til venstre. Det sier litt om størrelsen.
D3s, 200-400 / 400 4,0, f4,0, 1/500, -1,67, , ISO 1600

 D3s, 200-400 / 400 4,0, f4,0, 17200, -0,67, ISO 1600

Lukta av anaerobe bunnsedimenter leker i nesa og øyenstikkerlarver kiler på innsida av våtdrakta.
D3s, 105 2,8, f5,6, 1/60, ISO 3200


English : Among Indian tigers and Alaskan grizzlies, my biggest kick this summer was in fact the local snakes. The upper 3 shots are local adders (Vipera berus). The first 2 is of a male, the third one a female. Both photographed as late as in mid September. 

The shots of the female adder swallowing a mouse are taken in a controlled situation earlier this summer . I have blogged similar photos before, but these ones have not been shown previously. As you can see I also tried to freeze the adder`s stroke by 1/2000 of a sec .... and the image is completely unsharp. This lady is fast !! 

I also blogged grass-snake (Natrix natrix) in the water earlier this summer, however these ones have not been shown before.

10 kommentarer:

 1. Meget bra serie Tom.Kunne tenkt meg det øverste buormbilde som bryllupsgave for det var rett å slett steinflott med fin linjeføring og komposisjon.

  SvarSlett
 2. Flott serie minnsanten :)
  ..og de som ikke har holdt en huggorm etter halen skal også være forsiktig med det, for det er heller ikke en helt sikker "metode". Den er bare helt utrolig rask og ikke la deg lure, selv med en vårorm som ligger inne mellom snøen. Ta på den med en pinne og den reagerer knapt, men ta på den med en finger - og du får en helt annen reaksjon :D
  Fortsett med slike spennende prosjekter, Tom!

  SvarSlett
 3. Jeg har stor sans for både prosjektvalget, innsatsen og resultatet - og ikke minst for at du er åpen om framgangsmåten med foringen.

  Litt for mange naturfotografer er for ensidig konsentrert om spektakulære motiver som er til salgs rundt om i Norge og utlandet, så du er et forbilde når du har like bra bilder av norske slanger som av bjørn og laks i Alaska...

  SvarSlett
 4. Nok en serie med helt fantastiske ormebilder fra deg.
  Du er bare rett og slett utrolig dyktig! :)

  SvarSlett
 5. Veldig bra Tom! Både hoggorm- og buormbildene er spektakulære. Jeg var ikke klar over at buormen tilbrakte så mye tid til vanns. Jeg har brukt mye tid i våtmarkene i Øyern de siste tre årene, men har bare sett burmen til havs en gang.
  Hilsen Øystein

  SvarSlett
 6. Topp, topp, topp!

  Knut Børge

  SvarSlett
 7. Veldig flotte bilder, huggormbildene er jo helt rå og buormbildene mine skal jeg kaste !

  SvarSlett
 8. Søkki ta!! Herlig med bilder som kroppen reagerer fysisk på... her i form av (oi-så-fascinerende-ekkelt-)frysninger grunnet nr 8 og 9... Nr 11 er fabelaktig. Og så er det kult å se akt(ion)bilde av fotografen!

  SvarSlett
 9. Nydelig og tildels unik bildeserie. Reptiler er noe av det mest fengslende organismer som finnes. Morsomt å følge dine fotoprosjekter i samme område som jeg fotograferer, tildels med de samme motiver og samme bekjent (Pål).

  Bård Bredesen

  SvarSlett