søndag 14. mars 2010

"GAUPEJAKTA" !!!???


I hele mitt liv har jeg drømt om å få se ei vill gaupe, men for meg har det alltid stått som noe "uoppnåelig", sjeldne, sky og utilnærmelige som disse rovdyra er. I de siste par årene har jeg imidlertid registrert regelmessige gaupespor i "mitt område"og i vinter har vi tom. hatt spor av gaupe rundt huset vårt! Dette har jeg aldri opplevd før. En ubeskrivelig god følelse, og det slår meg at naturen har en utrolig evne til å ta seg opp igjen, selv etter grov og uforstandig mishandling over lang tid. Denne gode følelsen varte helt til natt til 1. februar i år. Da var nærområdet plutselig fullt av mannfolk med 4-hjulstrekkere, walkietalkie, truger, bikkjer og "gunnere". Hva sto på ??? Jo, gaupejakta hadde visst begynt !! Tenk at det i det hele tatt fremdeles er noe som heter "gaupejakta". I 2010 !! Gutta var tøffe i trynet, men det er da alvorlig talt ikke noen manndomsprøve å jage ei katte opp i et tre og skyte den fra bakken ?

Fellingskvota i 2010 var satt til 143 gauper på landsbasis!! Man må tilbake til 1878 for å finne høyere kvote, og kvotene settes av ROVVILTNEMDENE. Fra 2007 vedtok disse nemdene felling av 421 gauper i Norge, hele 87 fler enn faglig anbefalt. I vårt område var årets kvote på 3 dyr og disse ble skutt allerede første jaktdagen. Rovviltnemdene er politisk sammensatt og har ingen formell kompetanse på rovdyrforvaltning og i tillegg ignorerer nemdene i stor grad faglige anbefalinger. Leder for viltnemda i Hedmark uttaler :

"Rovviltnemdene er en lyttepost til folk ute i bygdene. Det ligger en kunnskap ute blant folk som skal tas hensyn til".

Jeg får nupper & utslett !!

Det er ikke lenger gaupespor i "min skog", og jeg er både trist og forbanna!! Hvilken glede kan jegere ha av å drepe disse dyra ? Hva tenker de ? I live kan dyra gi folk en opplevelse for livet bare v å bli sett, døde er de bare en makaber pynt i en eller annen peisestue. Gaupa gjør jo heller ingen skade, de høster kun noen rådyr i et område hvor folk klager over at rådyra spiser opp staudehagene deres og over at det er for mye flått i skogen. Hvorfor vil folk bare ha en del av naturen, og ikke hele pakka ? Hvorfor styres rovdyrforvaltningen FORTSATT av pelsjegere og "bygdedyr". Senterpartiet har i tillegg varslet betydelig skjerping i diskusjonen omkring rovdyrforvaltningen internt i den rød-grønne alliansen.

Hva er galt med Norge og nordmenn ??

Faen i helvete !!

For ordens skyld : Gaupa på bildene er selvsagt ikke vill !!

7 kommentarer:

 1. Jeg er så enig så enig! I din tekst står det:

  Hvorfor styres rovdyrforvaltningen FORTSATT av pelsjegere og "bygdedyr".

  Burde det ikke stått "bygdetullinger"? Jeg ser også at det er noen skikkelige tøffinger som har glede av å skyte rev, et dyr som omtrent kommer og spiser av hånda di. Skikkelig stor bragd!

  SvarSlett
 2. Hei Tom!
  Jeg må si meg hjertens enig med ALT du skriver. Det er noe merkelig med den norske holdningen til rovdyer og rovfugler. Myndigheter i de fleste andre land vi kan sammenligne oss med ser annerledes på verdien av artsrikdom i naturen. Det er vanskelig for meg på samme måte som deg å skjønne hva som får oppegående personer som sitter i styre og stell i kommuner og fylker til å mene det som til slutt blir omsatt i praktisk hendling; å drepe rovdyr/rovfugler. Rovdyr/rovfugler var der først og har samme rett til å benytte naturen som det vi mennesker har; de gjør det med klokskap, ikke drivi av profitt og herskesyke. Tar med rovfugler også selv om disse er fredet offisielt, så vet de fleste at foregår ulovlig jakt. Gaupejakta pr. i dag er et resultat av sammensetningen av nemdene (grunneiere, jordbruksfolk, jegere) og det ser faktisk ut til at naturforvaltningen i fylkene lar seg påvirke og ikke tør å mukke. Matfatet til gaupa er nok for sammenfallende med jegernes jaktinteresser og derfor må den avskaffes. Naturopplevelser vil få større betydning i tida framover og trolig vil bygder og distrikter etterhvert forstå bedre betydningen av å ha et rikt dyre og fugleliv å by på både for de som bor der og besøkende turister. Vi naturfotografer har en jobb å gjøre gjennom å presentere flotte bilder og gjennom det skape interesse for en mangfoldig natur.

  SvarSlett
 3. Hei Tom.
  Det er et veldig bra innlegg du her har skrevet. Jegere kan være mye større rovdyr enn de vi har i naturen. Mange gjør dette kun for å drepe. Jeg har mange ganger lyttet og diskutert med forskjellige type jegere. Når det kom til stykket om hva de hadde igjen for å skyte en gaupe ble det som oftest stille før det kom vagt.. Trofeet.. Her har det endelig blitt observert gaupe så jeg håper den får gå i fred.
  Jeg har vært med å jaktet storvilt tidligere men byttet ut riflen med kamera. I mange jaktmiljø rundt her er folk hyggelige og greie helt til ei uke før jakten starter og helt umulig å ha med å gjøre helt til jaktens slutt. Snakk om å ha to vidt forskjellige personligheter. Tror ikke dette er noe som er bare her. Mentaliteten er skyt først og se hva du traff etterpå. En kvote på dyr er bare hva som er lovlig jaktet på, men som oftest skytes det dobbelt og mer enn det i visse jaktlag.
  Har vært på skytestevner i gudbrandsdalen der ei gruppe sto å pratet sammen så nærme at det hørtes godt hva de sa. Skryt av at nå hadde de skutt to bjørner og gravd de ned. Dette er vel mer enn 10 år siden nå men jeg tror ikke det er mindre utbredt nå.
  For min del gir det meg mye mer å ta et godt bilde av dyr eller fugler enn å jakte. En kan skyte på det samme dyret gang etter gang med kamera.
  Gode naturfoto gjør noe med folk. Det er lettere å kummunisere med trofejeger med et godt bilde enn å bare snakke. Det er ihvertfall min erfaring. Vise de en god blogg på nettet gjør underverker. Synes mange gjør en fantastisk god jobb.
  Lykke til videre med en fantastisk god foto-vår.

  Arnfinn

  SvarSlett
 4. Ikke helt enig med deg. Jeg syns det er fornuftig å forvalte gaupebestanden ut fra hva jeg kan se i Telemark. Noen ønsker større kvote og andre ønsker mindre. Slik er det ofte og i Norge har jo rovviltmotstanden stått sterkt, så slik sett har jeg sansen for forsvaret.

  Bildene da? Kontrollerte forhold?

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer, hyggelig at folk responderer på dette. Til Jan-Eilert Pedersen : Gaupene er selvfølgelig (?) fotografert under kontrollerte forhold. Jeg har lagt inn en liten fotnote på innlegget mitt om dette nå.

  SvarSlett
 6. TOM! Takk for dette innlegget.
  Som du vet, har jeg et spesielt forhold til gaupe og katter. Det gjør vondt langt inne i meg bare jeg tenker på jakt på disse utrolig flotte kattene!

  SvarSlett
 7. Fantastische Bilder, ich bin beeindruckt!
  Gruss aus der Schweiz
  Hanspi

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.