tirsdag 24. august 2010

TJELDE-BLOGG

Fra flytende kamuflasje : D3s, 600mm, f5,6, 1/8000, ISO1600, -0,33
Noen ganger ser man ikke skogen for bare trær ! Jeg reiser verden rundt på (nevrotisk ?) leting etter nye motiver, og så har jeg Bundefjorden bokstavelig talt rett på utsida av døra. Til tross for at fjorden ligger kloss opp i Oslo sentrum har den et overraskende frodig biologisk mangfold. Jeg har i tidligere blogg vært sentimental på makrellternene, og har derfor fått akutt dårlig samvittighet for tjelden. Ingenting (?) er så deilig som å høre tjeldelydene over fjorden når isen går i mars,- slikt går rett i hjertet på en som er oppvokst i fjæra.
Jada, tjelden er vanlig, heldigvis, men den ikke uten videre noe enkelt fotomotiv av den grunn. Jeg ser den vanligvis sittende på skjæret på altfor langt fotohold eller fly lavt over vannet på stor avstand med sine omtalte "tjeldelyder". Bare prøv, den er ikke så lett å komme på nært fotohold av. Tjeld er ikke den fuglen som fyller de fleste bloggspaltene blant naturfotografer for tida, så selv om bildene ikke er allverdens vil jeg likevel gjerne formidle et knippe tjeldebilder fra Bundefjorden som er tatt i sommer. Noen er tatt fra flytende kamuflasje, noen med tålmodighet krypende på magen i brakkvannsgjørma og et faktisk fra bilvinduet. En vakker skapning, og jeg setter umåtelig stor pris på denne fuglens nærvær.
Navnet tjeld er forresten et underlig navn. Staffan Widstrand fortalte meg i sommer at fuglen heter tjeldur på Islandsk etter det nørrøne navnet tjaldur, og at det samme navnet faktisk dukker opp igjen såpass langt sydøst som på Gotland i Østersjøen (i motsetn til standskata ellers i Sverige). Dette viser antakelig at man i Norrøn tid har hatt et felles språklig utgangspunkt i hele Skandinavia (....uffda, Thor Heyerdahl-rollen kler meg antakelig ikke ?)

Fra flytende kamuflasje : D3s, 600mm, f5,6, 1/8000, ISO1600, -0,33

Fra flytende kamuflasje : D3s, 600mm, f5,6, 1/8000, ISO1600, -0,33

Fra flytende kamuflasje : D3s, 600mm, f5,6, 1/8000, ISO1600, -0,33

Fra flytende kamuflasje : D3s, 600mm, f5,6, 1/8000, ISO1600, -0,33

Fra stabilt sideleie i brakkvansgjørma : D3s, 600mm, f4,0, 1/2000, ISO800

D3s, 600mm, f4,0, 1/500, ISO800.

Fra bilvinduet : D300, 600mm, f14, 1/640, ISO1000, +0,67.

D3s, 600mm, f4,0, 1/4000, ISO1000, +0,33.

Tilslutt : fristes til å slenge på et par bilder til fra sensommeren i Bundefjorden :
Fru Siland på skjæret i kveldssola (vi kjenner hverandre godt !) : D300, 600mm, f4,0, 1/5000, ISO1000.

Et dårlig bilde av en sjelden gjest : Sjøorrehann tatt fra kjøkkendøra i august !
D300, 600mm, f4,0, 1/800, ISO1000.
*
Om noen dager går turen nok en gang til grenseområdet mellom Finnland/Russland med håp om nye opplevelser med ulv.

7 kommentarer:

 1. Fantastisk fine bilder av tjelden! Bedre har jeg ikke sett!

  SvarSlett
 2. Hej Tom!
  Fantastiskt fina bilder, klara och rena med fina bakgrunder. Sant som du skriver att det är sannerligen inte lätt att komma dessa fåglar inpå livet utan man ser dem flyga förbi på avstånd. Och det karakteristiska ljudet känner man ju gott.
  Den heter ju Strandskata i Sverige, men i Bohuslän där jag bor kallas den understundom Tjell. Vi har tom en egen dag "Tjell dagen" i mars någon gång, men jag kommer inte ihåg exakt datum just nu.

  SvarSlett
 3. Hei Tom.
  Ser at du har fått brukt ditt flytende skjul mer enn jeg har. Bildene har blitt bra, men jeg hadde regnet med at du skulle klart deg med kortere brennvidder enn 600 mm. Regner med at du ikke har croppet bildene mye?

  Lykke til i Finland!

  Kåre

  SvarSlett
 4. Til Kåre : Jeg digger Big Mama, hun er ALLTID førstevalget for meg !!! Bildene er i prinsippet ikke croppet.

  Tom

  SvarSlett
 5. I prinsippet?

  Egentlig liker jeg bedre "ekte" bilder som dette enn bilder som en har "kjøpt seg til. Jeg har selv brukt fotoapparatet i nærmiljøet de siste tre årene, og med økende lokalkunnskap kommer de gode bildene. Jeg har vel ikke noe i mot finske bjørner eller trønderske ørner - men det er morsommere med bilder en er aleine om.

  SvarSlett
 6. Hei Tom, mye bra bilder her, og jeg liker spesielt godt det fluktbildet du har fått til! Dette er ikke enkelt!! Ellers er jeg helt enig med deg angående bruken av 600, da får du den fine duse bakgrunnen også, i større grad enn hva du ville gjort med en kortere brennvidde. Er for så vidt enig med Øystein også i dette med "kjøpte" bilder osv, men i mange tilfeller er det eneste løsning hvis man øsnker å ta slike bilder. Lite ulv og havørn her på Sørlandet iallafall, og en fantastisk opplevelse å bare få se disse dyrene/fuglene i rette omgivelser! God tur til Finland Tom, og lykke til med fangsten. Gleder meg til å se resultatet.

  Mvh Bent

  SvarSlett
 7. Noe flotte bilder av tjelden ja, har selv prøvd meg på denne arten noen ganger men den er jammen ikke enkel. Synes bildene fra flytekamuflasjen blir rå med den lave vinkelen. Eller så liker jeg fluktbildene veldig godt. Ser også at det har kommet noen innspill her om "ekte" og "kjøpte" bilder. Er veldig enig med Øystein om at bilder og motiver man selv finner frem til og er alene om er mer "ekte" og gir meg som fotograf mer glede enn å komme til dekket bord. Mvh Henrik

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.