onsdag 12. januar 2011

EVERGLADES.... IGJEN.Everglades er svære saker, totalt ca 20 mil i nord-syd-aksen og 15 mil i øst-vest-aksen, - det skulle bli sånn ca 30 000 km2, og området er "completely FLAT". Høyeste punkt er ca 3 moh havet !! Området består av en rekke national parks, nature parks & -reserves, wildlife management areas osv. Med bil finnes kun to krysningspunkter i østvest-aksen : US Route 41 og Interstate Route 75. Når man krysser myra med bil i mørket er det ikke ét eneste lys å se i horisonten, hverken til høyre eller venstre,- og det er heftig til å være i Florida ! Jeg var i Miami for å besøke familie i jula, og lånte bil for å ta meg ut i myra i noen dager. Å kjøre alene rundt i Miami,- i mørket,- med et dårlig kart på fanget,- i dårlig lys,- med for svake briller,.... og finne fram = mestringsglede !! På veien ut passeres mange kule navn, som : Alligator Alley, Frog City, Tamiami Trail, Shark Valley, Trail City, Chokoloskee, Flamingo, Fortyfour Mile Bend osv.

Nå er imidlertid ikke alt bare idyll ute i myra, og den aller største trusselen i et av USA`s tettest befolkede områder er : konkurransen om vannet. Den økologiske nøkkelfaktoren til hele Everglades-systemet er the Historic Water Flow fra nord mot syd, fra kildene v innsjøene i nord (bla den store Okeechobee), som "the River of Grass", gjennom åpen "freshwater prairie", "freshwater slough", langs øyer av cypress og pine, til de massive mangrovene i syd i møtet med havet. Systemet er følsomt tilpasset de historiske vannstrømmene og årstidsvariasjonene, og selv små inngrep / endringer v kildene kan få katastrofale konsekvenser for det biologiske mangfoldet i systemet. Dette har da også skjedd, og også her blir fler og fler arter rødlistet.

Alligatoren er selvfølgelig Everglades`karaktèrart og kan nå den ufattelige størrelsen 5,85 m !! Sammenliknet med krokodille er alligatoren breiere over nesen, svartere i fargen og (viktig) : mindre aggressiv. Alligator angriper normalt ikke mennesker. Noen kjeledyr forsvinner riktignok fra swimmingpool-kantene i boligområdene i utkanten av Miami en gang i blant, men folk er likevel svært avslappet i forhold til alligatorne og skriker ikke opp om "redusert livskvalitet" fordi naturen banker litt på døren en gang i blant (jfr Norge & ulven).


Under de store tunge løvtrærne, mellom tett bush og eksotisk hengende lav og epifytter... der selve "skogbunnen" er et åpent vannspeil..... kommer en alligator lydløst sigende.


På natta er alligatorne neddykket i vannet, men så snart sola begynner å varme på formiddagen kommer de sigende for å finne seg en plass i sola.

Unge alligatorer ("alligator babies") er utsatt for predasjon fra bla rovfugl og større artsfrender, og har i motsetning til de mer utvokste individene, et utpreget kamuflasjemønster på kroppen.Etter å ha fotografert denne skilpadda hadde jeg behov for å artsbestemme den, og fant etterhvert en "field guide" i en bokhandel i Miami. Det viser seg at det finnes hele 16 ulike arter vannlevende skilpadder i Everglades og drøyt 60 i hele US ! Hvilket artsmangfold !! Dette er en Florida Cooter.


Florida har to ulike gribbarter : Black Vulture og Turkey Vulture. Turkey Vulture er den største av disse og er en fantasisk flyger !! Mange lever godt på road kills langs veiene. Den voksne fuglen har heftig rødfarget hode.

Dette er en ung Turkey Vulture som prøver a sette til livs restene av et stinkende kadaver i veikanten.


Black Vulture er mindre enn Turkey Vulture og ser ut som om den har ansiktet fullt av.... hjernemasse


Redshouldered hawk er en art vi trolig ville kalt en våk (Buteo lineatus). I Florida finnes en egen geografisk rase som er mindre rødskuldret enn sine slektninger ellers i landet.
Sunset over Everglades

*

Det ble ikke plass til andre fugler her. Lager en oppfølger på dette snart.

8 kommentarer:

 1. Hei, Tom.
  Svært interessant å følge dine reiser med tilhørende bilder. Artig med historien fra Everglades med tilhørende bilder. Dette er en plass jeg gjerne vil reise til engang.

  Foreløpig har det blitt med turer til Midtvesten og Rocky Mountains.

  Blir spennende å følge med på nye innlegg fra denne turen.

  mvh Willy
  willygillnaturfoto.blogspot.com

  SvarSlett
 2. Takk for interessant lesning. Fasinerende disse alligatorene, skulle hatt noen i fiskevanna her også:-)
  det ble nå ingen hvit jul på Deg da! Funka bra uten ser jeg. ole

  SvarSlett
 3. Hei, virkelig interessant! Everglades er et sted jeg kunne tenkt meg å besøkt, lysten ble ikke mindre nå! Flotte bilder av alligatoren fikk du også! Underlige skapninger disse gribbene, men de har sin funksjon i mangfoldet. De lever nok god der borte, ofte tettere mellom roadkills enn McDonalds :)

  SvarSlett
 4. Veldig interessant. Ja det frister å ta en tur.

  SvarSlett
 5. For et eventyr å boltre seg i! Det ser virkelig ut til at du har hatt noen spennende dager i Florida, men jeg misunner deg ikke den kjøreturen... -Det ble ikke noe bilder i Frog City da? :P Artig!

  Liker bildene av snikende alligatorer! For en følelse det må være å se de kommer lydløst under bushen... Gribba er forøvrig også fascinerende.

  SvarSlett
 6. Nydelige bilder fra Everglades igjen.
  Utrolige bilder av alligatoren.

  SvarSlett
 7. Hei Tom! Du må ha hatt en fantastisk tur til USA, og det er veldig interessant å lese dine beretninger. Og bildene? Førsteklasses som alltid!

  SvarSlett
 8. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.