søndag 30. september 2012

MOSKUS / MUSK OXEN IN DOVRE MOUNTAIN PLATEAU


D800E, 70-200/2,8, f/11,0, 1/40, ISO 800

Arnfinn Johansen, også kjent under navnet "Musk-Dundee", var med sin betydelige erfaring med moskus på Dovre, et åpenbart valg for ekspedisjonsleder. Vi andre var Yann Muzika, fransk naturfotograf bosatt i Japan, Danny Green fra UK (ja nettopp,... the Danny Green) ... og lille meg. Ideen var å bære utstyret inn i fjellet, etablere base camp og operere derfra i 5-6 dager. Vi måtte gå 2 ganger for å klare vekta (betydelig !!) og brukte den første dagen til å etablere campen.  Etter "Ulykken" for 3-4 år siden er jeg ikke i min beste form, jeg innrømmer dèt, men melkesyre er jeg vant til, .....men når kvalmen kommer, da er det tungt. Har ikke vært så sliten siden 5-mila i Kollen i 1969 (!!) (og da var jeg ganske sliten). Likevel : En "Canonfotograf" hadde det faktisk ennå værre enn meg, gikk med korte, viljeløse zombieskritt, glassaktig blikk rett fram og responderte ikke på spørsmål om ISO og lukkertid !! Han frøys i kuldegradene om natta også. For min del del ble det å dra på seg MYE klær ved "sengetid", snøre igjen soveposen og puste i et lite "høl" for å holde varmen. Når man etter hvert kjenner varmen komme... sovner man utslitt og mett (på REAL turmat) inne i den gjensnurpede "sovepose-kokongen". En natt våkna jeg i ørska ...på kokepunktet !! Ufattelig varmt. Ingen luft å puste i heller. Kvelningsfornemmelser. Hvor i helv... var åpningen ? Famla febrilsk etter glidelåsen og panikken var rett rundt hjørnet. Fant glidelåsen og dro instinktivt og resolutt ned !! Den jævla glidelåsen forkilte seg selvsagt umiddelbart. For ettertiden må det være klart at jeg på dette tidspunktet prøvde å ta meg kraftig sammen og "dekode" glidelåsen i det svarte, oksygenløse mørket, men dette ble oppsummert som : nytteløst. Temperaturen steg. Denne gangen dro jeg hardt i glidelåsen ...som dessverre bare forkilte seg ennå værre. 

Panikken trua ikke lenger ..... den var et faktum !

En hånd på hver side av den lille åpningen ut til friheten, og røska til av alle krefter. Her skulle det reddes liv, og det spilte det ingen rolle om noe ble ødelagt, jeg måtte bare UT !! "Noe" revna i mørket.... gussjelov !!  Endelig luft !! jeg fikk tredd hode og overkropp ut gjennom en trang revne i i soveposen og hyperventilerte meg tilbake til de levende. Tente etterhvert hodelykta for å få oversikt over skadeomfanget. Oi, oi !! Er det noen der ute som noen gang har filosofert over hvor mye dun det egentlig er i en dunpose ?? Jeg kan rapportere : "Ubeskrivelig mye" !! Prøvde å legge meg oppå det spjæra hullet for å tette flommen av små, hvite, deliriske dun og å ligge urørlig i påvente av dagslyset. . Det første jeg hørte om morgenen var at Arnfinn spytta småfjær og spurte lakonisk om "noen ville ha egg til frokost" Dun over alt : i øyekroker, munnviker, øyebryn, underbukser, kaffe, brødskiva og i gammeldansken !! En rask retrett til sivilisasjonen tårna seg opp som antatt konsekvens, men"expedition leader"trylla fram elektrikertape og revnen ble "isolert".

Moskusen, dette underlige dyret som likneren mellomting mellom geit, flodsvin, grizzly & villsvin, som kan veie opp til 400 kg og som ser ganske så sedate ut i sin fotside helårsfrakk.... er egentlig lynrask og i tillegg herostratisk berømt for sitt skrantende humør. Diise dyra avkrever rett og slett : respekt. Danny & jeg fulgte en og samme flokk i 2 fulle dager. "Trikset" er å nærme seg langsomt og være godt synlig. Disse dyra skal man helst ikke overraske. "Vår flokk" aksepterte oss etterhvert, og jeg komm helt in på 30 m før jeg "ikke hadde lyst" til å gå så mye nærmere. En av våre Canonfotografer prøvde seg imidlertid på en "snarvei", og måtte etterlate fotoutstyr for 150 000 i lyngen ... og løpe for livet !!

Takk til Arnfinn, Yann & Danny for en fantastisk fin opplevelse, og spesiell takk til Arnfinn Johansen for prikkfri utøvelse av ekspedisjonslederrollen !!


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/1250, ISO 1250


D4, 600/ 4,0, f/6,3, 1/ 800, ISO 1250


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/400, ISO 1000


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/1000, ISO 1250


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/320, ISO 1000


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/320, ISO 1000


D4, 600 /4,0, f/6,3, 320, ISO 500


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/1250, ISO 1000

600 /4,0, f/6,3, 1/1000, ISO 1000


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/400, ISO 500


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/500, ISO 1600


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/320, ISO 1600


D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/1000, ISO 500


Base camp
D800E, 14-24 /2,8, f6,3, 1/800, ISO 800


From left to right : Arnfinn Johansen, Yann Muzika, Danny Green & .... me
Photo : Arnfinn Johansen 


As you are away from sivilization for some time .. thoughts can easily make up wonderful fantasies about girls (at least in my head). This however is NOT the back head of some thick-haired lady... this one is ..... dynamite !!!
  

D4, 600 /4,0, f/6,3, 1/200, ISO 1000 

English : A group of musk oxen from Greenland was released in Dovre mountain plateau in Norway in 1932, and with a genetic help of a few later releases, this has ever since been the only wild population of musk oxen in the nordic countries. I had the pleasure to spend a week in the high alpine region of Dovre with Arnfinn Johansen (www.arnfinnjohansen.com), Yann Muzika /(http://thewildernessalternative.com) & Danny Green (www.dannygreenphotography.com) to document some of the approx 250 musk oxen living in this extreme environment. We had to work hard for it, but we found them, these amazing animals adapted to the most harsh climate found in the whole northern hemisphere.

Thanks to Yann, Danny & Arnfinn for great company and for me : important inspiration.      

35 kommentarer:

 1. Dette er overgangsalder ekspedisjon Tom:-) Det var jo umåtelig trivelig å ta middagen ilag med Dere på Hjerkinn Fjellstue da. Danny var like trivelig som vanlig, kanskje noen kilo tyngre enn for et år siden. Jeg skjønner at dette ble brutalt for han da!! Du er jo i kanonform i forhold.Godt at Dere hadde en erfaren ekspedisjonsleder, Arnfinn er jo ein grepa kar også. Ser jo at dere har fått mye bra og håper det kommer noen i snøfokk, eller er det "dunsnø"?. Herlig storry som alltid fra deg.Ole M

  SvarSlett
 2. Herlig historie, ler så jeg griner... Det høres ut som du må komme deg oftere ut på tur Tom. Fine bilder som vanlig, Dovre er et flott sted for landskap og moskus...

  SvarSlett
 3. Hei og takk igjen for hyggelig tur, Tom! Du har fått fine bilder som vanlig, og nå har du også fått en rull elektrikertape for kommende nødstilfeller! Artig ja! Hei og hopp, vi snakkes!

  Arnfinn

  SvarSlett
 4. Kjenner igjen den gryende panikken inne i soveposen, hvor du bare MÅ ut for enhver pris...har vært der ja! Godt fortalt historie og fine bilder fra Dovre :-)
  Rune

  SvarSlett
 5. Huff da, klaustrofobi er ikke bra å få i en sovepose!!

  Det ble ikke kaldt den uka dere var der oppe, men dere fikk en fin tur og skal vel ikke klage på bildene helder. Holder godt med deg i at det er fornuftig å holde disse dyra på passe avstand.

  Kåre

  SvarSlett
 6. Artig lesing :) En slik ekspidisjon er sikkert artig men på denne tiden av året er det flere moskuser rett ved togskinnene på Grønnbakken. Kansje neste tur kan legges nærmere E-6 ?

  Personlig har jeg prøvd moskus på høst men har bismak i munnen enda etter ny verdensrekord på 100m med 600mm i hånda. Neste må bli moskus i snøstorm :)

  SvarSlett
 7. Skrive det kan du,det skal være sikkert. Fikk meg en fortreffelig latterkule. Kan absolutt se deg for meg når du "kjemper" for livet i soveposen.
  Forøvrig knallfine bilder av moskusene. Må ha vært en flott tur.

  ketil

  SvarSlett
 8. Bra skildring fra "nær døden" opplevelse i påsan ;) Flere bra bilder, likte godt kalven i motvind og den "tohodete moskusen".

  SvarSlett
 9. Fantastisk historie Tom! Du skriver så bra at det er ingen problem og leve seg inn i panikken.Bildene som vanlig av topp klasse.
  Mvh Vidar Gran.

  SvarSlett
 10. Det beste bildet er det som er i hodet mitt av en klaustrofobisk fotograf i fjærføyka, men moskusene holder også godt mål, selv om ikke alt er like originalt. Paring ser man ikke fotografert så ofte.

  SvarSlett
 11. Hei Tom,
  morsom historie og nydelige bilder av moskus. Modige menn på tur vil jeg si, jeg ville ikke sovet trygt inne på fjellet i telt og hermetisk lukket sovepose, vel vitende om moskus i nærheten! Holder meg til Terjes tips om E6 og Grønnbakken, og er glad for at dere finnes, så vi pinglene kan nyte de flotte bildene dere tar! :-)
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 12. Fine bilder av moskusen og ikke ofte en ser paring. Veldig godt fortalt historien din, må være artig å tenke på i etterkant :)

  SvarSlett
 13. Jeg ler så det smerter i magen! Historien ble bare bedre og bedre,
  og det er nesten så jeg må komme igjen senere for å få fullt fokus på bildene...
  Men så har jeg sniktitta på de før. Men har fortsatt konenstrasjonsvansker. Regner med alle kom hjem med fjærkledde minner fra turen.


  Mange gode bilder, fin parring og herlig lys i fjellandskap. Liker også det nest siste bildet. Hihi :)

  SvarSlett
 14. fornøyelig lesning, skikkelig flotte moskusbilder fikk du også

  SvarSlett
 15. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 16. Tom, jeg brekker sammen av historien din. Ikke bare kan du fikse et par bider (utrolig fine), men humoristisk fortalt.
  En solid samling du fikk med deg hjem. Helt enig hold disse noe meter unna, kanskje det tryggeste ellers kan det ende med moskus fekting.

  :) duy

  SvarSlett
 17. Fin historie, og flotte bilder. Som alltid!

  SvarSlett
 18. Hej!
  Underbara bilder både på den storslagna naturen och på dessa vackra djur.
  Ha en fin söndagskväll
  /Ingemar

  SvarSlett
 19. This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new artist. Thanks for sharing it.

  SvarSlett
 20. Very Nice one.. Like it very much..

  SvarSlett
 21. Great post.It really contains valuable information.

  SvarSlett
 22. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.

  SvarSlett
 23. Thanks for the great post. I have been visiting your site often and I find it really interesting and informative.

  SvarSlett
 24. Thanks, to sharing this nice information, I really appreciate your thinking, & i will visit again for getting more updates.

  SvarSlett
 25. This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new artist. Thanks for sharing it.

  SvarSlett
 26. Great post.It really contains valuable information.

  SvarSlett
 27. Thanks for the great post. I have been visiting your site often and I find it really interesting and informative.

  SvarSlett
 28. This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new artist. Thanks for sharing it.

  SvarSlett
 29. Great post.It really contains valuable information.very well written post. thanks for sharing. like this very much.

  SvarSlett
 30. I like your post because your all of words are so entertaining and so useful post .I bookmarked your page and will come again.You can visit my own site there was so many effective information about many important thinks

  SvarSlett
 31. I am happy when reading your blog with updated information! thanks a lot and hope that you will post more site that are related to this site.

  SvarSlett
 32. Really very nice i have read these tips.

  SvarSlett
 33. Thanks, to sharing this nice information, I really appreciate your thinking, & i will visit again for getting more updates.

  SvarSlett
 34. I feel like this item unique. I found the call for silence, the best you can save site advertising information. Keep it up!

  SvarSlett
  Svar  1. I like your post because your all of words are so entertaining and so useful post .   iPad Video Lesson Offer
   I bookmarked your page and will come again.You can visit my own site there was so many effective information about many important thinks   Instantly Stream Unlimited Full Movies


   Great post.It really contains valuable information.very well written post.Really impressed! Everything is extremely open and extremely clear reason of problems. It contains really news. Your web site is extremely valuable. Thanks for sharing.   Trick Photography   Thanks, to sharing this nice information, I really appreciate your thinking, & i will visit again for getting more updates.   Forex Striker - History's 1st Patented Trade Robot


   I am happy when reading your blog with updated information! thanks a lot and hope that you will post more site that are related to this site.   0b6f5lapa2clfs8a0co2-b3vc9


   Slett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.