søndag 24. juni 2012

HISTORIEN OM EN BOMTUR OG IKKE MINST : TUREN HJEM IGJEN

 D3s, 600 4,0, f4,5, 1/640, +0,33, ISO 2000

Jeg hadde en prat med en profilert naturfotograf her forleden som sa at det virket som om jeg lykkes med det meste av hva jeg prøvde meg på, dvs. at jeg tilsynelatende ikke har bomturer. Kjære vene !! ... jeg iler derfor til med en fersk rapport fra en : bomtur.

Helt siden jeg begynte å leke med flytende kamuflasjer for 2 år siden har jeg hatt en våt (!!!) drøm om å ta med fotomobåten "Dyring Duck" til en helt spesiell pytt i Nord Trøndelag med tett bestand av horndykkere. I to år har visjonen om "horndykkerbildet" vokst i fantasien min ... og etterhvert antatt enestående dimensjoner : "Horndykkerhannen med sine ildrøde øyne med pysjamaskledte kyllinger på ryggen, far snur seg og ser hengivent på sine 3 små, helst med en feit vanndråpe hengende i nebbet. Bleike på vannet med mørkegrønn speiling av tunge skyggefulle orekratt i bakgrunnen. Bløtt lys, kloss hold". Ikke værst, ehh ??   var tiden inne til å realisere !!! Jeg fikk låne naboens tilhenger, lastet opp Dyring Duck, og kjørte resolutt de 65 mila til .... pytten.

Iført dykkerdrakt og fotomobåt prøvde jeg et seint kveldstokt og et tidlig om morgenen (kl 6) neste dag, og, for å si det kort og greit : Jeg mislyktes ! Fuglene lå fortsatt på egg og de som var ute på vannspeilet var overraskende skeptiske til farkosten. Jeg kom rett og slett ikke nær nok. Bomtur !! Bare å innse, og ta fatt på de 650 km hjem igjen.

Ved Ringebu fikk jeg den første feilmeldinga på dashbordet : ABS bremser satt ut av funksjon. Javel, ABS bremser er uansett noe søl, men det tyder dessverre på elektrisk feil. Ikke bra, men hvem vil havarere med bil og lånt henger på Ringebu en lørdagskveld ??? (Unnskyld Arnhild, ikke personlig ment !!!) Jeg ville hjem. Hjem !! Neste beskjed var antisladd ute avdrift. Så, ved Fåvang, mista jeg servostyringa. Dèt var værre. Det var som å kjøre en Opel Kapitän 1955, men nå var jeg jo bare 4 timers kjøring hjemmefra ! Jeg mobiliserte all muskelkraft og loste Volvoen videre sydover. Rundkjøringene var tyngst !! Ved Biri mista jeg vinduspusserne, og,- tatt styrtregnet i betraktning, dette var nok den største utfordringa så langt. Ved Moelv måtte jeg fylle diesel uten å slå av motoren, og ved Hamar forsvant styringa av vindusheisene. Ved Minnesund forsvant vifta til frontruta. Kombinasjonen av tett regn uten vindusviskere og kondens på innsida av frontruta var mildt sagt : problematisk, men : vil man hjem så vil man hjem !! . Kondensproblemet ble løst ved å kjøre med den ene sidedøra åpen, en lang albue sørga for 20 cm glippe på venstre side. For første gang (!!!) slo det meg at dette kanskje kunne være trafikkfarlig .... men før jeg rakk å ta konsekvensen av situasjonen .... utånda motoren og fantefølget ble stående på E6 i plaskeregnet.

Naboens tilhenger med Dyring Duck på lasset ble etterlatt på Eidsvoll og bilen etterlatt på Jessheim. Det ble en sein kveld.

God sommer !! 

 D3s, 600 4,0, f4,5, 1/500, +0,33, ISO 2000

 D3s, 600 4,0, f4,5, 1/320, +0,33, ISO 2000

 D3s, 600 4,0, f4,5, 1/320, +0,33, ISO 2000

 D3s, 600 4,0, f4,5, 1/400, +0,33, ISO 2000

 D3s, 600 4,0, f6,3, 1/1250, +0,33, ISO 1000

 D3s, 600 4,0, f6,3, 1/1250, +0,33, ISO 1000

D3s, 600 4,0, f6,3, 1/640, +0,33, ISO 1000

English : Pictures of Slavonian Grebe (Podiceps auritus) shot from a floating hide in Mid Norway 

19 kommentarer:

 1. Du skriver alltid med stor innlevelse. Er vanligvis den første bloggen jeg sjekker ut på morran sammen med kaffekoppen. Men om dette var en bildemessig bomtur, kan vel diskuteres(?). Dette er vel tross alt noe av det bedre av horndykkerbilder.
  mvh kjell-erik moseid

  SvarSlett
 2. Hehehe...alltid ein fryd å lese tekstane dine - snakk om transportmessig utur :D

  Horndykkerbildene likte eg godt og det perspektivet der, gjer seg skikkelig!
  (Ps! Har stilt eit ? i forrige innlegg, som eg håpar du kan svare meg på ;) )

  SvarSlett
 3. Absolutt en fryd og lese det du skriver. Nå handler vel naturfoto om mest bomturer,slik er det og slik blir det. Hadde fort blitt kjedelig om en skulle lykkes for ofte. MEN makan til uflaks med bilen i tillegg skal en vel lete lenge etter.
  Forøvrig er bildene av horndykkerne flotte og beskue.

  Fortsatt God foto Sommer

  ketil

  SvarSlett
 4. Artig tekst. Kjenner meg nok igjen i dette med forventninger, forestillinger om drømmemotiver og tenkte situasjoner.

  Trøsten må jo være at du fikk flotte bilder og i tillegg ikke hadde et kjedelig øyeblikk på turen hjem:)

  SvarSlett
 5. Fantastiska bilder Tom,...och en ....otrolig historia:))) Var det Volvo du körde ...Inte bra ...du skall ha en Saab!
  Fin sommar !

  SvarSlett
 6. He he he, for en artig historie! Men vi har nok forskjellig oppfatning av bomtur ser jeg! For de bildene der var jo helt topp synes jeg. Må si jeg misunner deg den fotomobåten.......for her har en smålom ligget på reir i sivet midt ute på et lite vann i nærheten. Nå er vel ungene på vannet for lengst.
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 7. Thanks a lot for sharing all this beauty nature has to show.

  SvarSlett
 8. Jeg regner med at den pytten du snakker om er Leksdalsvannet i Nord Trøndelag. Ikke akkurat en pytt, men....
  Jeg har også bygd mitt skjul, men ser at jeg får benyttet det alt for lite. Ikke lett å finne egnede steder. Uansett synes jeg du har fått noen bra bilder, men å kjøre 130 mil for dem er kanskje noe drøyt.

  Kåre

  SvarSlett
 9. Bomturer har de fleste av oss opplevd eller vil oppleve i løpet "gleden" hobby. Bildene her jeg ikke mye å si, knall som alltid. Men en "dramatisk" tur/historien. Håper ikke at du havner på en slik situasjon uten mobil dekning og in no where.

  :) duy

  SvarSlett
 10. Dette var kjempebilder! bra jobba!

  SvarSlett
 11. Toppenbilder!! Din berättelse är ju för kul! ja sådant kan hända. Verkar som att bilen inte står så högt i kurs nu då??

  SvarSlett
 12. :D Om det ikke ble unger på rygg så har du i alle fall en god historie å fortelle, makan til biltur har jeg ikke hørt om. Håper den kommer seg. Artsbildene var fine da!

  Espen

  SvarSlett
 13. Du Tom du Tom:-) Det kommer stadig nye episoder til Din kommende bestselger. Du skriver så godt at detter ser jeg virkelig for meg!! KNALL!! Ole M

  SvarSlett
 14. Ikke bare er du en av norges beste naturfotografer, men du har også en helt spesiell evne med pennen/blyanten/tastaturet. Tekstene dine er virkelig knallbra, og med tilhørende klassebilder blir innleggene dine en opplevelse hver gang.

  Knut Børge

  SvarSlett
 15. Akkurat som om jeg ikke har vondt nok i magen fra før? Etter nylig hjemkomst fra Tyrkia med magen full av et fandenivollsk "tyrkervirus", og "ræva" for det meste tredd langt ned i en utedass, sitter jeg nå og ler så krampa tar meg. Ikke bare er du en fantastisk god fotograf, men en utrolig god skribent også, med humor i særklasse! Du er herved tilgitt! ;)

  SvarSlett
 16. Via tilfeldigheter havnet jeg hos deg - og skjønte med det samme at her er det en perle av en fotograf! Bildene dine gjør at jeg får angst ved neste fotoforsøk! Nei, det er ikke sant - men jeg nyter og vet at slike bilder vil det bare du ta av oss to. Ellers er det veldig artig å lese historien din - opplevelsen du hadde pleier jeg alltid å få, så jeg kjenner meg igjen så godt!
  Ha en god sommer du også!

  SvarSlett
 17. Det første bildet er jo fantastisk bra. Men den bilkjøringa di vil jeg ikke karakterisere her...
  Øystein S

  SvarSlett
 18. Dæven steike, for noen bilder!!! Jeg faller nesten av barkrakken.
  -Både av bilder og historie som nesten ikke er til å tro. Takk for en god latter!

  Fortsatt god sommer!

  Hilsen Ingebjørg

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.