fredag 6. juli 2012

EN TÅRE PÅ NATURENS ALTER ?


D3s, 70-200/ 200 2,8, f11,0, 1/13, ISO 200, 80 km/time

Jeg kjørte gjennom junilandskapet... tidlig om morgenen... klokka var ca 05 : Blomsterenger, randsoner, lauvkratt, skog.... bløtt lys. Ufattelig vakkert ! Hadde det egentlig noen gang vært vakrere enn dette ?? Særlig blomsterengene var overveldende : tepper av massivt blomstrende gule smørblomste, ispedt nyanser av rødbrunt med storsyre, impresjonistiske fargeklatter av storkenebb, prestekrager og tjæreblomster, feite blårøde knopper av piggete tistel, dyner av hvit hundekjeks og duggvåte aks av timotei og rødsvingel. Jeg tenkte på alt et nye livet som oppstår "uti der" akkurat nå : planter, insekter, klønete fugleunger med altfor korte halefjær og dype gule munnviker, rådyrkalver....  Rett og slett : overveldende.

 Jeg tenkte også på hvor skjør denne tilstanden er... og på hvor mange tusen år det har tatt å utvikle den .... og hvor lett det er for oss mennesker å ødelegge. Jeg tenkte på hvor lite vi egentlig forstår ... og på hvor kort en sommer er, en kort, komprimert eksplosjon av fantastisk liv .... og så er det plutselig over før vi helt har rukket å ta et inn... og somrene blir jo dessuten kortere og kortere for hvert år.

Kanskje jeg var i overkant emosjonell denne morgenen, ..... men jeg fikk klump i halsen ....
og begynte å grine.

Sentimentale gamle mannen !!!


D3s, 70-200/200 2,8, f11,0, 1/13, ISO 200, 80 km/time.

English : Just some sentimental thoughts over time and life. Takes too much effort to express this in English. Sorry !

I have lots of new stuff coming. Stay tuned !!!

15 kommentarer:

 1. Hei Tom,
  de tankene der kunne godt kommet fra meg! Filosoferer slik jeg og, og jeg får ofte klump i halsen når jeg ser hvor vanskelig det er å få folk til å ta ansvar for naturen vår. Vakre bilder forresten, nydelige farger "i farta"! Mvh Lillian

  SvarSlett
 2. Tekst til ettertanke. Kjenner meg igjen. Og bildene er flotte:)

  SvarSlett
 3. Beautiful shades of green!!!.. Gruss

  SvarSlett
 4. Fine ord og fine "akvareller", Tom :)

  SvarSlett
 5. Det er all grunn til å felle tårer for naturen Tom. Men når man passerer femti så har man blitt mere sensitive. Men alt det som nå skjer i norsk natur av ødeleggelser får fortsette uten protester!! Smøla med sine vindturbiner( som lager fornybar energi?!) har de siste åra kappet livet av 45 havørn de siste 6 år. her har Kongeørn og den kjente smøla-
  rypa lidd samme skjebne. Nå står nye naturperler for tur til å bygges ned for så å slakte fugler som lever der. Men hvem kjemper mot? Jeg er noe skuffet over Norsk Naturfotografer som ikke tar tak i dette , naturfotografene har muligheter til å ta denne kampen ved å vise i ord og bilder hva som er i ferd med å skje. Bilder og ord fra slike aktører i alle mulige media ville ha gjort at naturvern kunne ha kommet på dagsorden igjen. Tror ikke olje og energiministeren leser slike blogger som Din og andres Tom. Du har i lengre tid vært den som har skrevet og ment noe men nå må Dere ut og hjelpe naturen. SKRIV-VIS FREM HVA SOM SKAL RASSERES !! Dere har makt i ord og bilder. Men jeg er redd for at flere tårer skal falle, mange flere, før noen våkner. De faller oftere og oftere her må jeg si!! Ole M

  SvarSlett
 6. likte den engelske oversettelsen, med Ole M sin kommentar gir det ettertanker

  SvarSlett
 7. Hehehe.. Det er godt at det finnes følelser inne i det harde skallet.

  J-EP

  SvarSlett
 8. Åh, det er så vakkert!!! Blir glad av å lese, Tom. Du er noe for seg selv. -Er ikke alle mannfolk som er tøff nok til å innrømme sine innerste tanker og følelser på dette viset! Takk!

  Hilsen Ingebjørg, Alaska.

  SvarSlett
 9. Takk for at dere gadd å kommentere denne. Den var jo litt personlig og det hadde vært så pinlig hvis det hadde blitt "helt stille" på denne meldinga.
  Til Ole Martin : Ja, jeg er enig i at naturfotografer er påfallende lite synlige i naturvernarbeidet. Egentlig litt merkelig det der, men jeg har møtt mange profilerte fotografer som ved politiske valg er mer opptatt av skattetrykket enn av naturvernarbeidet. Jeg har spurt meg sjøl : Hva gjør så jeg ?? ...og har svart meg tilbake : Hva KAN jeg gjøre da ? Jeg er livstidsmedlem i WWF, gir penger til Norges Naturvernforbund, støtter Regnskogsfondet regelmessig, gir regelmessig penger til Bellona, er medlem av og gir penger til Foreningen Våre Rovdyr, har ødelagt utallige fester med rovdyrdebatter, .... og framfor alt : ved politiske valg er det for meg BARE naturvernmessige kriterier som legges til grunn.... har av denne grunn gitt stemmene mine til SV i mange år, men har nesten like mange ganger vært på kanten til å stemme blankt. Likevel : jeg føler ikke at jeg bidrar med noen verdens ting i naturvernarbeidet !!

  SvarSlett
 10. Vi får bare gjøre så godt vi kan - og håpe det er mange nok av de andre som også gjør det...

  Hilsen Øystein S

  SvarSlett
 11. Hallo Tom. Du støtter mye ser jeg! Bra er det selvfølgelig. Jeg vil bare vise til Jon Østeng Hov. Jon skriver hver uke i Ukeadressa, dette har han gjort i mange år. Ikke alltid verdens beste bilder men Du verden for et hjerte for naturen denne mannen har og han står fjellstøtt. Han har fått dette innpasset i Adresseavisa og kanskje skulle noen andre ha prøvd og gjort noe a la Jon. Tom skriver for Dagens Næringsliv, Øystein for VG helg, Ingebjørg FG for Klassekampen ..................!! dette kunne ha blitt bra og spennende.
  Peis på! Ut og finn media som vil skrive om truet norsk natur!! Ha ei fin uke. Ole M

  SvarSlett
 12. Bra at det er flere som kan bergtas av det flotte i naturen. Disse bildene ble utrolig flotte. Nydelige akvareller som gjør seg på veggen i stort format.

  SvarSlett
 13. Godt innlegg. Likte også kommentaren til Ole Martin. Se på vindmølleparken på Jæren! Det er helt villt! Og de har visst bare så hvidt begynnt!
  Da jeg kom hjem fra en tur til Trøndelag denne helga lå en informasjonskatalog fra Sunnfjord Energi i postkassa. Det gjaldt planlagt kraftutbygging i Jølstra.
  Kalkulerende vakkert illustrert med et fossefall på forsiden.
  Jølstra er en av Sørnorges beste ørretelver! Hit legger ivrige fiskere ferien sin årlig.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.